Malta i Gozo- porady przed wyjazdem.

malta gozo porady

Malta i Gozo- porady przed wyjazdem.

Komu spodoba się na Malcie?

  • na Malcie i Gozo świetnie poczują się miłośnicy historii i zabytków. Archipelag nie powinien być postrzegany jedynie jako kolejne Złote Piaski w Bułgarii. Należy pamiętać, że wyspy to przede wszystkim imponujące dzieje: świątynie neolityczne, zabytki z okresu kartagińskiego i rzymskiego, bogaty okres średniowieczny i najwspanialej reprezentowane zabytki czasu świetności Zakonu Joannitów. Jest też sporo pamiątek z II Wojny Światowej, w której Malta odegrała dość istotną rolę.
  • fani obcowania z przyrodą znajdą tam ciekawe miejsca związane np.:z ptakami i fauną śródziemnomorską; snorkeling w Morzu Śródziemnym jest niesamowitym wrażeniem,
  • wyspy nie zawiodą miłośników pieszych wędrówek; zwłaszcza na Gozo mieliśmy okazję przejść interesującymi szlakami i zwiedzić wiele miejsc w sposób zdecydowanie bardziej atrakcyjny od zwiedzania z pokładu samochodu,
  • Malta wraz z sąsiednim Gozo jednym z najlepszych miejsc nurkowych w Europie: Um el Faroud, Maori, P 29, P 31, Rozi, Caravelle, bombowiec Blenheim i ciężki myśliwiec Beaufighter to wraki, które przyciągają nurków z całego świata,
  • archipelag bardzo ucieszy miłośników krajów południowych: panuje tam gorący klimat, zimowe miesiące na Gozo oznaczają umiarkowane temperatury i morze zieleni. Życie toczy się na wyspach w charakterystyczny sposób i wszędzie można zjeść dania śródziemnomorskie i typowo maltańskie też,
  • jeśli lubicie dyskoteki i klimaty mocno resortowe w Paceville i na wybrzeżu w okolicy Sliemy i Bugibby odnajdziecie się idealnie.

Kto może poczuć się rozczarowany?

  • miłośnicy piaszczystych plaż…

Nie znajdziecie tam takich zbyt wielu, a jeśli już są jak np. Paradise Bay (na którą piasek dostarczył Kadaffi 😉 ) bywają tłoczne i niezbyt urodziwe. Takich plaż jest mało i dlatego występuje na nich duża koncentracja turystów.

malta gozo porady
Ghajn Tuffieha- jedna z nielicznych piaszczystych plaż na Malcie.

Transport:

Od lipca 2015 roku do wyboru mamy karty plastikowe z możliwością doładowania, albo bilety jednorazowe w niezbyt kuszących cenach. Na stronie http://www.tallinja.com znajdziecie nowe zasady publicznego transportu na Malcie i Gozo. Jeden z punktów sprzedaży znajduje się już na samym lotnisku , drugi jest przy dworcu w Valetcie. Ogólnie przemieszczanie się autobusami na wyspach jest wygodne i pozwala dotrzeć praktycznie wszędzie. W sezonie może się zdarzyć, że kierowcy mając przepełniony autobusy nie zatrzymują się na przystankach. Chęć zabrania się do autobusu komunikujemy machnięciem ręka w kierunku nadjeżdżającego autobusu. Gdy chcemy wysiąść naciskamy przycisk STOP.

Noclegi:

Najlepiej wybierać na Booking.com i AirBnB. Dobrym pomysłem jest rezerwowanie samodzielnego apartamentu. Hotele bywają głośne i ciężko w nich o poczucie prywatności. Możemy polecić dwa miejsca: Marsalforn Apartment (Gozo) i Magdalena Court Apartment (Malta)

malta gozo porady
Wnętrze Magdalena Court Apartment gwarantuje komfortowy wypoczynek.

Co jeść i pić?

Kuchnia Wysp Maltańskich jest z racji bujnej historii zlepkiem różnorodnych smaków Śródziemnomorza. Nawet pory roku determinują smaki i kompozycje dań. Słynna ryba lampuki migruje wzdłuż brzegów Malty jesienią i najczęściej wtedy można dostać ją pieczoną lub jako nadzienie w lampuki pie. Na wyspie Gozo szukajcie pieczywa o nazwie ftira:

ftira gozo
zdj. Michael Caroe Andersen

Najlepszą i najbardziej tradycyjną jest znajdująca się w miejscowości Nadur na Gozo przy Hanaq St. piekarnia Mekren’s Bakery.

malta gozo porady
Tradycyjny piec w Mekren’s Bakery. Wypieki zawsze świeże i smaczne!

Serwują pieczywo i lokalne pizze z ziemniakami, sardelami i kaparami. Do Mekren’s Bakery udało się nam trafić dzięki przewodnikowi Bradt. Początkowo za cel mieliśmy nieco słynniejsze i cóż- odrywające pewne kupony z owej sławy- Maxokk Bakery, ale najbardziej polecamy Mekren’s za jej klimat, za to, co tam można zjeść i ceny.  Miejsce jest naprawdę autentyczne. Mapka na https://www.facebook.com/mekrensbakery/ Na Gozo znajdziecie też qassaty:

qassata gozorodzaj słonego ciastka, w którego wnętrzu znajdziemy farsze z ricotty lub szpinaku, groszku, tuńczyka, sardeli a wszystko w towarzystwie kaparów, oregano i pieprzu. Na zewnątrz rumiane i chrupiące, wewnątrz miękkie i aromatyczne. Pastizzi to można powiedzieć kulinarny symbol archipelagu.

zdj. Charles Haynes

Jest to słonawa przekąska z warstwowego, łuszczącego się ciasta w stylu francuskim. W środku do wyboru: pasta z zielonego groszku lub sera ricotta. Formowane na ogół w dwa kształty, w zależności od rodzaju nadzienia- trójkątne z groszkiem, wrzecionowate z serem. Najlepsze serwują w Crystal Palace w Rabacie  (są tam pastizzi nawet z nutellą). W sklepikach przy piekarniach i foodtruckach, które znajdują się w wielu miajscach na wyspach mieliśmy okazję kupić inne przekąski: pizzę na kawałki, duże a’la pierogi (coś jak syryjskie fataier) z wegetariańskimi lub mięsnymi farszami. Dodatkową zachęta jest  cena i fakt, że miejscowi bardzo chętnie robią tam zakupy. Lepszej reklamy już zatem nie potrzeba. Gotowaliśmy też sami np.: ośmiornicę duszoną bardzo długo w oliwie i na wolnym ogniu, ale też owoce morza z oliwkami i makaronem. Do tego tylko sól, pieprz prosto z młynka, czosnek i tymianek.

malta gozo porady
Na Malcie można zakupić owoce morza i samemu przyrządzić ciekawe danie.

Bardzo polubiliśmy prawdziwy maltański chleb. Z grubą, chrupiąca skórka i wnętrzem wilgotnym i puszystym. Poniżej przedstawiamy Wam listę dań, których nazwy pojawiają się w restauracyjnym menu i które warto spróbować będąc na Malcie:

  • aljotta: tradycyjna zupa rybna,
  • minestra: lokalny, nieco gęstszy odpowiednik włoskiej, warzywnej zupy minestrone,
  • soppa ta l-armla(tzw, wdowia zupa): zupa tania w przygotowaniu; z ziemniaków, kalafiora, cebuli i świeżego, lokalnego sera, czasem z wkładką z jajka,
  • fenek: królik pod każdą postacią,
  • zalzett tal- malti: maltańska, gruborozdrobniona wieprzowa kiełbasa,
  • ravjul: pierożki z wszelakimi nadzieniami,
  • ghagin il- forn: zapiekany makaron; z serem, sosem pomidorowym i mielonym mięsem,
  • ros il- forn: jak powyżej, tylko zamiast makaronu ryż,
  • haxix mimli: nadziewane warzywa.

Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, rekomendujemy przede wszystkim Kinnie. Jest to rodzaj gazowanego napoju z pomarańczy z dodatkiem gorzkich ziół. Wśród piw maltańskich króluje Cisk–  typowy koncernowy lager. Popularne są też piwa z browaru Farson’s. Piwa od obu producentów są naprawdę udane. Jeśli ktokolwiek z Was jest smakoszem i ponad wypijane ilości czy voltaż przedstawia walory smakowe, bardzo gorąco polecamy piwa craftowe z Lord Chambray Brewery (http://www.lordchambray.com.mt ). Próbowaliśmy piwa: Golden Bay (styl blonde ale), San Blas (styl APA), Fungus Rock (styl milk stout), Blue Lagoon (styl wittbier). Wszystkie są jak najbardziej godne polecenia. Maltańskie wina są dobre, zwłaszcza oparte na szczepach miejscowych, ale Merlot i Shiraz im się również udają. Z mocniejszych alkoholi polecamy likiery Ambrosia dostępne w różnych wariantach smakowych.

Gdzie najlepiej robić zakupy?

Na wyspach nie brakuje popularnych marketów Lidl. Jeśli poszukujecie naprawdę świetnie zaopatrzonego marketu z imponującą ofertą to na Malcie takim jest Smart Supermarket LTD znajdujący się w Birkirkara przy Naxxar St. Można kupić tam chyba wszystko 😉 Na Gozo zakupy warto robić w Lighthouse Supermarket w Marsalforn przy Triq Il-Qbajjar. W sprzedaży produkty regionalne, które można kupić też dla znajomych wracając z podróży m.in.: całą gamę produktów marki Gozo Cottage (http://www.gozocottage.com/). Sami zakupiliśmy też Ggantija olive oil -nierafinowaną, tłoczoną na zimno w sposób rzemieślniczy oliwę. A na miejscu nie zapomnijcie o gbejna i innych, delikatnych i bardzo świeżych gatunkach serów. Podróże mają też kulinarny wymiar i warto się w temat zagłębić. Pizzę zjecie wszędzie na świecie, a lokalne rarytasy są dostępne tylko na miejscu. Szkoda byłoby przegapić okazję na ich spróbowanie. Lokalna kuchnia wiele potrafi powiedzieć o odwiedzonym miejscu. Korzystajcie! 🙂

%d bloggers like this:

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close